Smanjivanje i podizanje grudi

Hirurgija

Smanjivanje i podizanje grudi

(Redukciona mamoplastika)

Cilj: Smanjivanje, podizanje i preoblikovanje velikih i opuštenih dojki.

Operativna tehnika: U zavisnosti od veličine i oblika dojki postoji veliki broj operativnih tehnika. Medju njima su najčešće sledeće:

  1. Obrnuto – T tehnika koja podrazumeva kružni ožiljak oko bradavice, jedan vertikalni i jedan horizontalni ožiljak, ovaj poslednji u brazdi ispod dojke.
  2. Vertikalna tehnika sa kružnim ožiljkom oko bradavice i samo vertikalnim ožiljkom od bradavice naniže, koji u prva dva meseca ima manje falte oko sebe i koje vremenom iščezavaju.
  3. Periareolarna tehnika nakon koje ostaje samo kružni ožiljak oko bradavice, koji u početku takodje ima falte oko sebe, ali koje pod pritiskom žlezde iznutra postepeno iščezavaju. Ova tehnika nije pogodna za veoma velike grudi.

Trajanje procedure i anestezija: Procedura traje od 2.5 do 3.5 časa i obavlja se u opštoj anesteziji.

Oporavak: Povratak na uobičajene aktivnosti nakon 5-7 dana. Konci se skidaju posle dve nedelje. Preporučuje se nošenje grudnjaka.

Retke komplikacije: Prolazni poremećaj osetljivosti bradavica, blagi otok koji se povlači za 1-2 nedelje, eventualna pojava manjih cisti u žlezdanom tkivu. Ne postoji garancija da će funkcija dojenja ostati očuvana.

Smanjenje grudi

 

Zakaži termin

Ukoliko ste se odlučili za neke od ponudjenih procedura i tretmana možete i online da zakažete pregled ili sam tretman u našoj ordinaciji.