Operacija nosa

Hirurgija

Operacija nosa

(Korektivna rinoplastika)

Cilj: Promene veličine i oblika nosa (izražen greben nosa-grba, predugačak, preširok nos, baburasti ili asimetričan vrh, povijen vrh nosa, sedlast nos), kao i korekcija eventualnih poremećaja disanja, odnosno devijacije nosne pregrade.

Operativna tehnika: Korekcija se obavlja preko rezova unutar nozdrva, tako da ne postoji spoljašnji vidljivi ožiljak. Postupak se sastoji od menjanja oblika i položaja hrskavica i kostiju nosa. Po završenoj intervenciji u nosne hodnike stavljaju se tamponi, a na nos spolja kompresivna maska, koji se uklanjaju nakon sedam dana.

Trajanje procedure i anestezija: Operacija obično traje traje od 45 min do 2 časa i obavlja se u opštoj anesteziji, ili u lokalnoj anesteziji sa intravenskom sedacijom.

Oporavak: Do uklanjanja tampona i maske pacijent diše na usta, a za to vreme otok se povlači u najvećoj meri.

Retke komplikacije: Otoci oko očiju i okolnog tkiva.

Septoplastika je operacija kojom se koriguje nosna pregrada u cilju poboljšanja funkcije nosa. Može se izvoditi samostalno kao i u sklopu estetske korekcije nosa. Nosni septum je kostno-hrskavičava pregrada koja deli nosnu šupljinu na dva jednaka dela. Uzrok devijacije septuma nije u potpunosti razjašnjen. Mogu biti povrede nosa koje se dešavaju još prilikom porođaja, u detinjstvu ili usled pritiska na nosni septum zbog uspravnog hoda. Intervencija se ne obavlja kod dece, jer rast nosa jos nije završen izuzev kod jako izraženih simptoma devijacije. Najčešći simptomi devijacije nosne pregrade su: otežano disanje na nos , zapušenost nosa, česta krvarenja na nos, ponavljane upale sinusa, glavobolje, vrtoglavice.Operacija obuhvata uklanjanje deformisanih delova nosne pregrade i postavljanje pregrade u pravu poziciju.Nakon operacije pacijenti imaju tampone u nosu 2 dana. Pacijent za razliku od septorinoplastike nema otoke niti podlive. Nakon uklanjanja tampona potrebna je nega još nekoliko dana u smislu toalete nosa i korišćenja vazokonstriktivnih kapi.

Nos

 

Zakaži termin

Ukoliko ste se odlučili za neke od ponudjenih procedura i tretmana možete i online da zakažete pregled ili sam tretman u našoj ordinaciji.